Schimmeldiagnostiek

Wat is schimmeldiagnostiek?

Eén van de kenmerken van een schimmelnagel is de kleur, die is meestal wit/geel of bruinig. Maar er zijn meer oorzaken voor een afwijkende verkleuring van de nagels, zoals: psoriasis, medicijngebruik of interne aandoeningen.
Om bij twijfel zekerheid te verkrijgen is de schimmeldiagnostiek toepasbaar.
Ook huidschilfers kunnen onderzocht worden, soms is het niet duidelijk of het een schimmel betreft of bijvoorbeeld eczeem.

De pedicure neemt een monster en foto's van de geïnfecteerde nagel/huid. Deze worden opgestuurd naar het LCPL (Leids Cytologisch en Pathologisch Laboratorium). Zij zullen een diagnose vaststellen. De diagnose zal tevens gepaard gaan met een advies op het gebied van de verzorging van de infectie. Ook kan het zijn dat de diagnose mij verzoekt direct medische hulp in te schakelen en zo de schimmelproblematiek met uw arts te overleggen. De arts kan immers niet zomaar om een diagnose van het LCPL heen.

Voorlichting schimmelnagels en zwemmerseczeem

Schimmelinfecties ontstaan door besmetting met schimmelsporen, deze zijn jarenlang levensvatbaar.

In tuinaarde zitten schimmels die besmettelijk zijn voor de mens, maar de voornaamste bronnen van besmetting zijn die plaatsen waar veel verschillende personen op blote voeten rondlopen, zwembaden, douchevloeren van bijv. sporthallen, sauna’s.

De term zwemmerseczeem is misleidend, ook mensen die nooit in een zwembad komen kunnen een voetschimmel oplopen. Niet iedereen krijgt een schimmelinfectie, de ene persoon is veel gevoeliger voor schimmelinfecties dan de andere. De reden hiervan is onbekend

Er zijn vele factoren die de huid ontvankelijk maken voor schimmelinfecties. Een gezonde huid voelt droog aan, heeft een dun vetlaagje, een zuurgraad van ongeveer 4, en is bevolkt met huidbacteriën. Alles wat deze situatie verandert bevordert de kans op het krijgen van een schimmelinfectie.Door het gebruik van zeep, douchegel en shampoo lost een gedeelte van het vetlaagje op, door de huid te vaak met zeep te wassen, of onvoldoende af te spoelen, krijgt de huid onvoldoende kans om de zuurgraad te herstellen. Vooral zeep met een desinfectant is erg slecht voor de huid, dit tast niet alleen de zuurgraad aan, maar ook de normale bacteriële flora van de huid. Er worden ook zepen verkocht met een neutrale zuurgraad, met een relatief lage PH waarde, deze zepen zijn minder schadelijk.
Ook vocht is bevordelijk voor de groei van schimmels, als de lichaamsplooien en de ruimten tussen de tenen niet goed worden afgedroogd.

Tips: (wat kunt u zelf doen bij voetenschimmel?)

Droog uw voeten goed af
Draag niet te snel sokken en schoenen
Draag goede, liefst katoenen sokken
Gebruik goed ventilerend schoeisel, regelmatig wisselen van schoenen, vocht is pas na 24 uur weg.
Beperk het gebruik van zeep en gebruik zeker geen desinfectans.
Poeder iedere maand schoenen, sportschoenen, pantoffels, dus alle schoenen met een fungicide-poeder (schimmeldodend) bijvoorbeeld Daktarin.
Spray ‘s ochtends uw voeten met Myco-Cure of breng ‘s avonds een creme aan op basis van Myconazolnitraat (bijvoorbeeld Daktarin), eventueel een sok aanhouden 's nachts.
Was sokken op 60 graden, sportsokken op minimaal 80 graden. Schimmels en dan vooral de sporen spoelen niet makkelijk uit badstof sokken.
Behandel de nagels met een tinctuur op basis van etherische oliën, bijvoorbeeld Tea Tree oil of Daktarin nagellak.