Voetproblemen

Wat voor behandelingen zijn er?

De Vrolijke Voet biedt een breed scala aan behandeling. Van medische behandelingen tot cosmetische. Kortom, kijk eens links en klik op één van de behandelingscategorieën of op de prijslijst.

Podologie

Podologie is een specialisatie in de diagnostiek en behandeling van afwijkingen van de voet. Men zal trachten deze klachten te verhelpen met diverse hulpmiddelen zoals steunzolen, podologische zolen en orthese's.
Een podoloog behandelt mensen met voetklachten of klachten die voortvloeien uit een afwijkend functioneren van de voeten. Een podoloog behandelt veel verschillende klachten. Voornamelijk dus voetklachten, zoals:

  • standafwijkingen aan voeten
  • standafwijkingen tenen/nagels
  • overbelastingsklachten
  • klachten te zwaar voor een pedicure
  • klachten bij Diabetes Mellitus (suikerziekte) en Reuma
  • problemen elders in het lichaam veroorzaakt door een afwijkende voetstand
  • klachten bij sporters

Een podoloog ziet vaak mensen met klachten die al geruime tijd aanwezig zijn. De gedachte van "wat vanzelf komt gaat ook vanzelf weg" gaat bij de voeten dikwijls niet op. Vermoeidheid in voeten en benen, lage rugpijn, opstartpijn in de voeten, kramp, tintelen enzovoort, zijn allemaal indicaties om uw huisarts eens om advies/verwijzing te vragen.

Voetreflexologie

Het zelfhelend vermogen van het lichaam
Als er een stoornis aanwezig is in het lichaam, is de reflexzone op de voet bij druk vaak pijnlijk. Door op de pijnlijke plek te drukken en de druk vast te houden tot de pijn afneemt, prikkel je het lichaam tot reageren. Het zelfhelend vermogen van het lichaam treedt dan in werking. Hierdoor kan men enkele dagen moe zijn, zich grieperig voelen, meer ontlasting hebben of meer moeten plassen. Blokkades worden opgeruimd en men voelt zich actiever en opgewekter.

Het is echter nooit mogelijk om te concluderen dat een orgaan niet goed functioneert. Voeten geven niet specifiek de organen weer, maar het gehele gebied waarbinnen een orgaan ligt.

Een holistische aanpak
D.w.z. een aanpak van het geheel van lichaam en geest. De klacht waarmee men bij een reflexzonetherapeut terecht komt, kan gaan van hoofdpijn, darmklachten, slapeloosheid, rugpijn, maagklachten, depressie,... Een reflexzonetherapeut behandelt de gehele mens. Niet alleen zijn lichaam, maar ook zijn gevoel, zijn emoties, zijn denken.

Nieuw leven
De toepassing van reflexologie werd vorige eeuw nieuw leven ingeblazen door de Amerikaanse artsen Bowers en Fitzgerald. Fitzgerald sprak in zijn boek over zonetherapie i.p.v. reflexologie, omdat hij uit ervaring tot de conclusie kwam dat er steeds reacties plaatsvonden in een verticale zone van het lichaam.
Hij verdeelde het lichaam in tien verticale zones. Hierin is een overeenkomst te zien tussen de energiebanen uit de acupunctuur, die ook verticaal lopen.

De zone-indeling van Fitzgerald heeft veel invloed gehad op de huidige voetenkaarten. Hij bepaalde bijvoorbeeld de ligging van organen op de voeten. Later ontstonden er ook andere ideeën . De meeste reflexologen gaan echter uit van de zoneindeling van Fitzgerald.

Platvoet

In de volksmond wordt een slechte voet al snel een platvoet genoemd.

De echte platvoet

Er is maar één echte voetstand die zich platvoet mag noemen en dat is de stand waarbij de binnenkant van de voet geheel grondcontact maakt in stand.
De "normale" voetboog die daar behoort te zitten is geheel afwezig. Alleen deze stand van een voet mag zich een echte "platvoet" noemen. De echte platvoet is in de meeste gevallen een aangeboren gegeven. Het is een bepaalde stand die in hoge mate erfelijk is. Dat wil zeggen 2 mensen die platvoeten hebben zullen geen kinderen krijgen met holvoeten. Platvoeten kunnen bepaalde klachten geven.

Veel voorkomende klachten zijn:

  • vermoeidheidsverschijnselen in voeten en onderbenen 
  • lage rugklachten
  • pees- en spierproblemen

Kinderplatvoeten

Vaak op heel jonge leeftijd worden bij kinderen "platvoeten" geconstateerd door: huisarts, familie of consultatiebureau. Dit blijkt vaak gelukkig nogal mee te vallen. Het is heel normaal als kinderen op de leeftijd 2 tot 5 jaar een platvoet vertonen. Naarmate kinderen ouder worden en gaan groeien, vergroeien deze "kinderplatvoeten" meestal. Bij een natuurlijke gang van zaken is er geen reden tot ingrijpen door een podotherpeut.
Er zijn echter klachten die al op jonge leeftijd op kunnen treden, zoals:

  • niet lang kunnen lopen
  • vermoeidheid
  • voet- of beenpijn in bed of na het spelen
  • makkelijk struikelen

In deze gevallen kan een podotherapeut met goede begeleiding en nodige aanpassingen vaak goed uitkomst bieden, om een bepaalde periode te overbruggen.

De zogenaamde platvoeten

De zogenaamde platvoeten zijn meestal de voeten die naar binnen neigen. Dat wil zeggen: er is een voetboog aanwezig, ondanks de voetboog kantelt de voet naar binnen. Deze komt in stand echter niet in contact met de grond! Meestal is voor een leek ook niet precies uit te maken welke voet nu gerangschikt wordt onder de platvoeten en welke niet. Een manier om te kijken of je een echte platvoet hebt is om met je natte voeten op een tegel of badkamervloer te gaan staan. Er is dan een mooie afdruk te zien.

Kenmerkende klachten bij de zogenaamde platvoeten zijn:

  • overbelastingsklachten aan voeten of benen (pezen en spieren)
  • vermoeidheidsverschijnselen
  • rugproblemen

Jicht

 

Omschrijving
Jicht is een ernstige stofwisselingsziekte, die gepaard gaat met een verhoogd urinezuurgehalte in het lichaam.
Ten gevolge van een sterke concentratie van urinezuur en haar zouten in bepaalde slijmbeurzen, peesscheden en gewrichten, komt het tot uitkristallisering van het urinezuur, wat tot de typische jichtaanvallen leidt.

Oorzaken
Vaak is geen duidelijke oorzaak aantoonbaar. Lange tijd heeft men gedacht dat het eten van veel vlees, met name ingewanden, jicht veroorzaakte. Nu weten we dat meer factoren een rol spelen.

Als men een erfelijke aanleg voor de ziekte heeft, wil dit nog niet zeggen dat men de ziekte ook krijgt. Is dit wel het geval, dan kan de ernst van de ziekte zeer verschillend zijn. Mannen lijden duidelijk vaker aan jicht dan vrouwen. De ernst van de ziekte kan zeer verschillend zijn. Verder hebben suikerpatiënten een verhoogd risico om jicht te krijgen. Bij deze patiënten komen op grond van het acute insulinetekort grote hoeveelheden organische zuren vanuit de vetstofwisseling in het bloed terecht. Dit kan een gevaarlijke verzuring van het bloed tot gevolg hebben.

Preventief
Als je weet dat je erfelijk belast bent met jicht, kan je best orgaanvlees, schelpdieren en alcohol vermijden.
Mensen met overgewicht moeten afvallen en zorgen voor voldoende lichaamsbeweging.
Bij een acute jichtaanval kan je best de arts raadplegen.