Diabetische voet

Diabetes Mellites of suikerziekte

Diabetes Mellitus (D.M.), ook wel suikerziekte genoemd, is een stofwisselingsziekte waarbij er te veel glucose in het bloed zit. Dat kan twee oorzaken hebben: bij 'type 1 diabetes' maakt het lichaam zelf geen insuline aan en bij 'type 2 diabetes' maakt het lichaam onvoldoende insuline aan of het lichaam is minder gevoelig voor de werking van insuline.
Te weinig glucose in het bloed noemt men hypoglykemie. De verschijnselen zijn: zweten, hartkloppingen, honger, trillen, wazig zien en vermoeidheid. Te veel glucose in het bloed wordt hyperglykemie genoemd. De verschijnselen zijn: veel plassen, dorst, moeheid, jeuk, slecht genezende wondjes of huidinfecties. Diabetes Mellitus kan worden behandeld met: tabletten, insuline of een dieet.

Bij diabetes is er een grotere kans op andere ziekten zoals o.a.:
• Hart- en vaatziekten;
• Verhoogde bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte in het bloed;
• Infectieziektes, bijvoorbeeld een longontsteking, blaasontsteking, ect.


Voorlichting over een diabetesvoet.

Zoals u weet kunnen de hoge bloedglucosegehaltes van diabetes het zenuwstelsel beschadigen. Gevolg hiervan is een verminderd gevoel in de voeten. Ongemerkt kunnen er lastig genezende wondjes en blaren ontstaan, die snel kunnen infecteren. Standsverandering van de voet als gevolg van verminderd gevoel kan op den duur drukplekken en eelt doen ontstaan. Door een slechte doorbloeding kan dit in het ergste geval in een later stadium leiden tot een amputatie van teen of voet.
Hoe langer uw bloedglucosegehalte te hoog is, hoe groter de kans op de eerder genoemde complicaties die we ook wel een 'diabetesvoet' noemen. Een diabetesvoet is een uiterst vervelende latere complicatie. Probeer er alles aan te doen om een diabetesvoet te voorkomen. Goede zorg zal het risico verminderen en het optreden van een latere complicatie zoveel mogelijk uitstellen.


Het risico van een diabetes voet kan worden verminderd door:
• Een goede regulatie van uw bloedglucosewaarden;
• Een verantwoord voedingspatroon;
• Niet roken en voldoende bewegen;
• Matig zijn met alcohol.


Wat kan een medisch pedicure betekenen?

De medisch pedicure kan door middel van een screening een adviserende en signalerende taak hebben, maar kan ook doorverwijzen naar de huisarts of podotherapeut of andere instanties.
Daarnaast kan een medisch pedicure u helpen met het verzorgen van de voeten, het drukvrij leggen van knellende of open plekken aan de voet en aanpassingen maken voor het verbeteren van voetklachten.
Personen die diabetes hebben komen in aanmerking voor een vergoeding van een behandeling door de zorgverzekeraar. Daarvoor heeft u een nota van uw pedicure nodig en een verwijzing van uw huisarts. Ook via internet kunt u van alles te weten komen over diabetes.

Belangrijke sites met informatie zijn:
www.dvn.nl (diabetes vereniging Nederland)
www.bloedsuiker.nl
www.novonordisk.nl

Kijk hier voor een overzicht van vergoedingen van de ziektekostenverzekeraars.

Tien tips bij het verzorgen van een diabetesvoet:

1. Bekijk dagelijks uw voeten, eventueel met spiegel, en let op huidletsel- en verkleuringen;
2. Draag zachte, gave wollen of katoenen sokken om huidbeschadigingen te voorkomen;
3. Controleer de binnenzijde van uw schoenen op oneffenheden, steentjes, scheurtjes e.d. om irritatie aan de huid te voorkomen;
4. Loop zo min mogelijk op blote voeten: niet buiten, maar ook niet binnen;
5. Loop niet te lang achter elkaar en met kleine passen. Dit is minder belastend voor de voorvoet en de hiel en voorkomt wrijving;
6. Was dagelijks uw voeten met handwarm water en bij voorkeur met een zeepvrij wasproduct bv. Weleda doucheproducten of Sebamed zeepvrije wasemulsie;
7. Houd de huid soepel met een zachte crème op basis van ureum of een hydrofiele olie. bv. voetcrème van dr. Kneipp, hornhaut-crème van Camillen 60 of de carbamide-crème van Louise Widmer;
8. Gebruik geen kruik in bed in verband met gevoelloosheid, dit kan verbranding van de huid geven;
9. Knip de nagels recht af om te zorgen dat ze niet kunnen ingroeien in het nagelbed, gebruik geen tincturen en zalven, verwijder zelf geen likdoorns, ingegroeide nagels of eelt. Deze moeten door een pedicure behandeld worden.
10. Neem bij alle bijzonderheden of veranderingen in uw gezondheidssituatie contact op met de huisarts.